Nedonošenček

NedonošenostNedonošeni otroci se rodijo v času, ko za življenje zunaj maternice še niso dovolj zreli, kar se kaže v različnih fizičnih znakih nedonošenosti, ki v povezavi z njihovo starostjo in pomenijo izpostavljenost različnim težavam (izjemno nedonošeni, zelo nedonošeni, zmerno nedonošeni). Nevrološki razvoj nedonošenčkov je pogosto slabši, saj je povezan s pomanjkanjem ščitničnih hormonov v času, ko dojenčkova lastna ščitnica ni zmožna proizvajati dovolj za postnatalne (poporodne) potrebe.

Za otroke, rojene prezgodaj, je bolj verjetno, da imajo pomanjkanje bele snovi v možganih, kar povzroča tveganje za kognitivne nepravilnosti. Veliko težav, povezanih z nedonošenostjo, se pojavi tako v prvih dneh po rojstvu kot tudi kasneje v življenju. Temprana refleksna terapija se načeloma izvaja, ko je otrok stabilen (ne potrebuje inkubatorja) in odpuščen v domačo oskrbo.

Temprana refleksna terapija lahko pomaga pri:

  • motnjah prehranjevanja,
  • nevroloških težavah,
  • težavah, ki jih povzročata cerebralna paraliza in hipoksično-ishemična encefalopatija,
  • težavah z dihanjem,
  • kroničnih boleznih pljuč,
  • pri gastrointestinalnih in metaboličnih motnjah (prebavila in presnova),
  • okužbi sečil,
  • težavah z učenjem.

Rezultat temprana refleksne terapije pri novorojenčku

Julius (Brazilija) je zbolel za bakterijsko okužbo v porodnem kanalu. Infekcija je v nekaj dneh prizadela tudi njegove možgane. V porodnišnici so namestili v inkubator, kjer so nadzorovali njegovo telesno temperaturo. Več tednov so ga zdravili z antibiotiki. Prve tri mesece življenja je otrok predvsem jokal. Trpel je zaradi slabega apetita, nespečnosti, razdražljivosti in nihajoče telesne temperature.

Po temprana refleksni terapiji se je pokazalo izboljšanje že v osmih dneh – uravnovesila se je njegova telesna temperatura. V nekaj mesecih se je njegovo stanje stabiliziralo, kar se je kazalo v izboljšanju njegovega spanja in prehranejvanja, faze joka so postale redkejše. Po enem letu redne temprana refleksne terapije Julius hodi, samostojno uživa hrano, pije, govori in se smeji.

Kontakt

Refleksoterapija, Nataša Kos Križmančič s.p.
p.e. Mirje 6, 1000 Ljubljana

e-pošta: obrazna.refleksoterapija@gmail.com
telefonska številka: 041 764 964
Facebook Google+ Twitter Youtube Instagram