Temprana refleksna terapija™ je učinkovita pri izboljšanju počutja in zdravja ter razvojnih sposobnosti pri različnih stopnjah otrok s posebnimi potrebami kot so na primer:

  • motnje avtističnega spektra
  • cerebralna paraliza
  • poškodbe pri rojstvu
  • epilepsija
  • posledice nesreč
  • Aspergerjev sindrom.

Otroci s posebnimi potrebami, ki imajo diagnoze od nevroloških motenj do motenj v motoriki in zaznavanju, motnje avtističnega spektra in avtizem, vidne in slušne težave ter težave zaradi pomanjkanja mišičnega tonusa in oteženega dihanja in slabe prebave, imajo od temprana refleksne terapije preverljive koristi.

Rezultati* temprana refleksne terapije

Pilotni projekt (Danska)

Avtorica metode Lone Sorensen je na Danskem v skupini otrok s posebnimi potrebami izvedla pilotni projekt, ki je trajal pol leta. Pred začetkom so starši in pedagogi ocenili počutje otrok v 34 odstotkih kot zelo slabo ali šibko ter v 34 odstotkih kot dobro ali zelo dobro.

Po šestih mesecih izvedbe temprana refleksne terapije nihče od otrok ni imel slabega ali šibkega počutja in v 83 odstotkih je bilo njihovo počutje dobro, zelo dobro ali izjemno dobro.

Povečala se je tudi njihova sposobnost učenja, branja, pisanja in črkovanja, opravljanja domačih nalog in zmožnosti osredotočanja. 80 odstotkov otrok in staršev je s terapijo želelo nadaljevati tudi po končanem pilotnem projektu zaradi očitnih pozitivnih sprememb.

7-letni deček z avtizmom (Japonska)

Y je 7 letni deček z avtizmom, nima očesnega stika, govori le posamezne besede. Pediater je ocenil, da je njegova razvojna stopnja na ravni triletnega otroka. Je hiperaktiven in v nenehnem gibanju. Slabo razume, kaj mu okolica sporoča. V takšnem stanju je začel prejemati temprana refleksno terapijo.

Po treh mesecih obravnave so se njegove risbe spremenile. Učiteljica iz šole za otroke s posebnimi potrebami je staršem javila, da je v razredu otrok postal bolj umirjen in sproščen. Po letu dni temprana refleksne terapije je deček začel risati ljudi, zmožen je sprostitve in umiritve do pol ure, nima več hudih konfliktov v razredu. Vzpostavil je očesni stik in pozdravlja ljudi. Otrok sam je pokazal interes za terapijo. Pred temprano refleksno terapijo se ni smejal, s pomočjo te metode, se je pri njem zopet vzpostavil otroški smeh.

6-letni deček z govornimi težavami (Danska)

Pri šestih letih in pol je Lucas govoril le posamezne besede: oče, mama, avto, oblak. Po dveh mesecih temprana refleksne terapije je bila vidna psihološka sprememba otroka, ki je začel uporabljati več besed in glasov. Po pol leta redne temprana refleksne terapije je začel pacient izgovarjati že prve preproste stavke. V enem letu izvajanja metode je otrok ocenjen kot primerno govorno razvit za svojo starostno skupino. Posledica njegovega celovitega govornega napredka je druženje z vrstniki, izboljšanja samopodoba ter počutje otroka.

Odzivi staršev

Moj sin ima avtizem. S pomočjo temprana refleksne terapije je šel prvič na izlet s sošolci. Začel je plesati ljudske plese in plava. Njegovo spanje in uporaba stranišča sta se izboljšala.

Mama 12-letnega dečka, Danska

Opažam, da je sin bolj miren, uravnovešen, njegove noge so manj spastične, prav tako sprošča stopala. Vprašal me je, kje so njegovi čevlji. Bolje sprejema tudi ljudi, je bolj pozoren in razumevajoč.

Mama iz Kanade

*Pričevanja in rezultati temprana refleksne terapije so zbrani na mednarodni spletni strani temprana.org.