Temprana refleksna terapija™ je terapevtska metoda, ki z nevrološko stimulacijo, vpliva na rehabilitacijo možganov. Izvaja se izključno z rokami. S stimulacijo refleksnih točk na izbranih delih telesa terapevt intenzivno stimulira delovanje možganov in telesnih funkcij. Deli telesa, ki so vključeni v temprana terapijo so roke, stopala in obraz. Pomemben del terapije je tudi ustrezna prehrana in prehranski dodatki, ki so tudi del individualnega terapevtska načrta vsakega posameznega pacienta, otroka ali odraslega.

Temprana refleksna terapija

Izvajanje temprana refleksne terapije optimizira delovanje možganov, kemičnih procesov, endokrinega sistema, prekrvavitve, organov in mišic. Omenjene procese sprožajo impulzi iz centralnega živčnega sistema, ki je dinamičen in se spreminja glede na različne pogoje. Tudi človeški možgani so nevroplastični in nenehno v procesu oblikovanja novih nevronskih povezav, ki jih lahko spodbudimo z intenzivno temprana refleksno terapijo. Centralni živčni sistem otroka ima izjemno zmožnost regeneracije in prilagajanja, zato je dovzetnost za napredek s temprana refleksno terapijo še toliko večja.

Temprana refleksna terapija se uspešno izvaja v primerih bolezenskih stanj ali genetskih sprememb, kot so demenca in Downov sindrom, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen ter prirojene ali pridobljene možganske poškodbe. Metoda je popolnoma neinvazivna in ne predstavlja tveganja, pri izvajanju jo lahko kombiniramo z drugimi (predpisanimi) metodami zdravljenja.

Izjemno blagodejno in predvsem uspešno metodo za rehabilitacijo otrok s posebnimi potrebami in oseb s poškodbami možganov temprana refleksno terapijo je razvila svetovno priznana terapevtka Lone Sorensen.

Posebnosti temprana refleksne terapije™

 • Neinvazivnost
  Med posebnimi značilnostmi temprana refleksne terapije je njena neinvazivnost (gre za nežno manualno stimulacijo). Metoda na izviren in terapevtsko učinkovit način združuje znanja tradicionalnih medicin in sodobnih nevroloških dognanj.
 • Povezovalnost
  Od drugih terapij odstopa tudi, ker povezuje družino ob izvajanju in domače okolje spremeni v prostor prijetnega terapevtskega dela, ki postane del vsakodnevne rutine in blagodejnih učinkov. Na ta način se krepijo tudi medsebojni odnosi, vzpostavlja zaupanje in zdrav dnevni ritem bivanja.
 • Izgradnja
  Del temprana refleksne terapije je tudi vadba za možgane, Brain Gym™, ki s pomočjo manualne tehnike vzpostavlja nove živčne povezave. Določeni gibi reaktivirajo živce, v katerih ni živčnih impulzov ali gre za njihove zmanjšane funkcije. Izvajanje gibov pozitivno vpliva na učne spodobnosti in spomin, ravnotežje in motoriko.
 • Krepitev
  Izvajanje temprana refleksne terapije krepi tudi imunski sistem otrok in odraslih in pozitivno vpliva na njihov spalni ritem in prebavo. Pomembna lastnost metode je tudi, da ne povzroča bolečin, mlajši in starejši se lahko naslednje temprana refleksne terapije veselijo, ker se ob njej sprostijo.
 • Celostnost
  Metodo temprana refleksne terapije lahko pogovorno opišemo kot povsem naravno metodo, saj zahteva izključno  izvajanje metode na delih telesa z rokami. Strokovni termin opisa metode je celostno (holistično) zdravljenje, ki ima tako integrativne kot komplementarne prednosti. To pomeni, da temprana refleksna terapija lahko sodeluje s sodobno medicino in se z njo dopolnjuje, kakor tudi z drugimi (predpisanimi) oblikami zdravljenja. Odpravlja ne le posledic (simptome) posameznih stanj, temveč tudi vzroke in pomaga k vzpostavitvi ravnovesja v telesu, čustvovanju in mišljenju.