NedonošenostNedonošeni otroci se rodijo v času, ko za življenje zunaj maternice še niso dovolj zreli, kar se kaže v različnih fizičnih znakih nedonošenosti, ki v povezavi z njihovo starostjo in pomenijo izpostavljenost različnim težavam (izjemno nedonošeni, zelo nedonošeni, zmerno nedonošeni). Nevrološki razvoj nedonošenčkov je pogosto slabši, saj je povezan s pomanjkanjem ščitničnih hormonov v času, ko dojenčkova lastna ščitnica ni zmožna proizvajati dovolj za postnatalne (poporodne) potrebe.

Za otroke, rojene prezgodaj, je bolj verjetno, da imajo pomanjkanje bele snovi v možganih, kar povzroča tveganje za kognitivne nepravilnosti. Veliko težav, povezanih z nedonošenostjo, se pojavi tako v prvih dneh po rojstvu kot tudi kasneje v življenju. Temprana refleksna terapija se načeloma izvaja, ko je otrok stabilen (ne potrebuje inkubatorja) in odpuščen v domačo oskrbo.

Temprana refleksna terapija lahko pomaga pri:

  • motnjah prehranjevanja,
  • nevroloških težavah,
  • težavah, ki jih povzročata cerebralna paraliza in hipoksično-ishemična encefalopatija,
  • težavah z dihanjem,
  • kroničnih boleznih pljuč,
  • pri gastrointestinalnih in metaboličnih motnjah (prebavila in presnova),
  • okužbi sečil,
  • težavah z učenjem.

Rezultat temprana refleksne terapije pri novorojenčku

Julius (Brazilija) je zbolel za bakterijsko okužbo v porodnem kanalu. Infekcija je v nekaj dneh prizadela tudi njegove možgane. V porodnišnici so namestili v inkubator, kjer so nadzorovali njegovo telesno temperaturo. Več tednov so ga zdravili z antibiotiki. Prve tri mesece življenja je otrok predvsem jokal. Trpel je zaradi slabega apetita, nespečnosti, razdražljivosti in nihajoče telesne temperature.

Po temprana refleksni terapiji se je pokazalo izboljšanje že v osmih dneh – uravnovesila se je njegova telesna temperatura. V nekaj mesecih se je njegovo stanje stabiliziralo, kar se je kazalo v izboljšanju njegovega spanja in prehranejvanja, faze joka so postale redkejše. Po enem letu redne temprana refleksne terapije Julius hodi, samostojno uživa hrano, pije, govori in se smeji.